Menu

Što je Kursiljo?

Iako Kursiljo nisu prave duhovne vježbe, ipak se služi tradicijom duhovnih vježbi, pa su njihove važnije faze prisutne i u Kursilju. Suradnici trebaju toliko poznavati Kursiljo, da mogu dobro uklopiti vlastiti nagovor. Zato treba pojasniti smisao pojedinih koraka i posvijestiti sebi ulogu i mjesto vlastitog nagovora tijekom čitavog trodnevnog Tečaja. Sudionicima mora postati jasno zašto je neka tema baš na tom mjestu. Veze između nagovora moraju biti prepoznatljive. Stoga ćemo ovdje pokušati usporediti dane u Kursilju s fazama duhovnih vježbi te pojasniti unutarnji odnos i međusobnu vezu pojedinih tema.


 Krajnji cilj
    Sudionici često dolaze na Kursiljo s vrlo neodređenim očekivanjima, ali u svakom slučaju s određenim vjerskim zanimanjem. Često u svojoj župskoj zajednici, nisu našli ozračje za svoj vjerski život. U mnogo slučajeva oni su spremni u Kursilju steć́i nova iskustva koja će ih potaknuti na intenzivniji život s Crkvom. Sudionici trebaju u kursiljo zajednici iskusiti da je temeljna poruka kršćanstva i njima darovana i da ta poruka ima snagu koja mijenja i nosi život. Oni, obogaćeni tim iskustvom, trebaju svjesno učiniti prve korake prema životu s Isusom Kristom u njegovoj Crkvi. Na taj će način oni postati vjerodostojni svjedoci životne snage kršćanstva.
Ciljevi pojedinih dana trodnevnog tečaja:
Uvodna večer
    Sudionici trebaju u novoj okolini upoznati zajednicu u kojoj će provesti tri dana. Treba stvoriti ozračje koje olakšava zajednički put isudionicima otvoriti oči za vlastitu situaciju. Sagledavanje trenutnog stanja jedini je most za sljedeće korake. Večer završava sagledavanjem temelja vlastitog života i razilaženjem s naglaskom na razmišljanje o sebi i večernju šutnju.
Prvi dan - večer
    Sudionici nastavljaju sagledavanjem svog života. Osvrću se na vlastita zaostajanja i skretanja. U svjetlu Božje ljubavi osvjetljuju seproblematične strane vlastitog života bez namjere da se dovede do rezignacije i očajanja jer nas nosi ljubav Božja. Sudionici tog dana trebaju uočiti temeljne odnose između Boga i čovjeka kojima je prožet cio naš život.
Drugi dan
    Nakon što smo jučer govorili o vlastitim slabostima i razmotrili temelje kršćanskog života, cilj drugog dana je konkretno sagledati na čemu počiva vjerski odnos. Sudionici moraju shvatiti da je Krist stvarna osoba koja nam nudi komunikaciju. U prijateljstvu s Isusom treba pokušati slijediti njegov životni put. Na tom putu postoje i smetnje, ali se upravo u zaprekama pokazuje vjersko opredjeljenje za put Isusa Krista. Sudionici trebaju iskusiti da je Krist stvarna i živa osoba s kojom mogu komunicirati. Treba, u prijateljstvu s Njim, pokušati slijediti Njegov životni put. Na tome putu postoje i smetnje. Vjersko opredjeljenje za put Isusa Krista upravo se potvrđuje u zaprekama.
Treći dan
    Cilj posljednjeg dana tečaja je postepeno se usmjeriti prema svakodnevici koja nas čeka. Zadatak je postati svjedok Isusa Krista u vlastitoj okolini. Sudionike treba ohrabriti da krenu tim putem na kojem će im upravo međusobno zajedništvo njih, tečajaca u suradnji s Kristom (s Njim si uvijek u apsolutnoj većini!) uvijek pomoći da izdrže. Dogovorom o budućim susretima treba sudionicima pružiti pomoć i ohrabriti ih.

  • Ocijeni sadržaj
    (1 Glasaj)
  • Pročitano 3387 puta

Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/kursiljo/public_html/templates/gk_startup/html/com_k2/templates/default/item.php on line 369

Napiši komentar

na vrh članka

Login