Menu

Kursiljo - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 19 Prosinac 2013

Prenatalna komunikacija u kontekstu prenatalnog roditeljstva

Petar-Krešimir Hodžić, dr.med., CIMI®/L (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)
Rafaela Mrdjen-Hodžić, dipl. inž. biologije, CIMI®/L (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Uvid u skriveni život predrođenčeta
Napredak znanosti i modernih tehnika snimanja okrenuo je novu stranicu u shvaćanju prenatalnog života djeteta. Značajan doprinos dao je švedski fotograf Lennart Nilssen koji je koristeći se elektronskim mikroskopom i naprednom fotografskom opremom odškrinuo prozor u maternicu strpljivo snimajući do tada skriveni život nerođenog djeteta. Njegov primjer slijedili su i drugi poput Alexandera Tsiarasa koji je upotrijebio i najmodernija računala došavši do fantastičnih uvida u taj čudesni prenatalni svijet. Izumom 4D ultrazvuka, koji objedinjava tri prostorne dimenzije s dimenzijom vremena, stvorena je mogućnost da se događanja u majčinoj utrobi prate u stvarnom vremenu. Britanski liječnik dr. Stuart Campbell, jedan od najistaknutijih stručnjaka za ultrazvučne pretrage u trudnoći, ustvrdio je da je ultrazvuk za liječnike, poput teleskopa za astronome.
Ono što je snimljeno spomenutim naprednim tehnologijama zapravo je samo potvrdilo ono do čega su, na temelju svojih opažanja i kliničke prakse, već otprije došli stručnjaci prenatalne i perinatalne psihologije i zdravlja. Za sve koji se o tome žele podrobnije informirati danas su na raspolaganju brojni znanstveni radovi i studije. Dovoljno je prelistati časopise međunarodnih i nacionalnih stručnih društava tijekom zadnjih nekoliko desetljeća.

Više...

''Molim te, slušaj ono što ne govorim...''

Nemoj da te zavede moje lice jer ja imam tisuću lica – tisuću maski koje se plašim skinuti, a ni jedna od njih nisam ja.

Tako je pretvaranje  postala moja druga narav. Ali, za Božje ime, nemoj da te to zavede.  Ja se pretvaram da sam prijatelj sa svakim, kao da je sva radost i sunce u meni i oko mene. Djelujem kao da mi je ime ''sigurnost'', kao da sam mirna voda i mogu odlučiti o svemu i nitko mi ne treba. Ali, molim te, nemoj mi vjerovati, ne vjeruj mi.

Više...

Program masaže dojenčadi “Nježni dodir”

Zbog interesa za tematiku, materijale i informacije oko tema koje je u obiteljskom terminu obrađivala obitelj Hodžić, prenosimo i drugi u nizu članaka na temu prenatalne komunikacije i roditeljstva.

Uvod
Program je utemeljen na uvažavanju tisućljetne tradicije masaže u mnogim kulturama, ali i još više na znanstveno-stručnim spoznajama i brojnim studijama provedenim diljem svijeta u proteklih nekoliko desetljeća o važnosti dodira za rast i razvoj dojenčeta. Tečaj se provodi prema “Loving Touch Parent-Infant Massage” programu koji je razvila Diana B. Moore M.S., L.M.T., pionirka ovog područja i predsjednica međunarodne Loving Touch fondacije iz SAD-a koja svoje humanitarne programe provodi diljem svijeta. Fondacija gaji viziju kako je masaža dojenčeta program roditeljskog obogaćivanja koji putem dodira njeguje ljubav, suosjećanje i poštivanje dojenčadi i djece. Edukaciju u Hrvatskoj provode od strane Fondacije obučeni i certificirani instruktori masaže dojenčadi (CIMI).

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Login