Menu

Kursiljo - Sadržaj izdvojen po datumu: Veljača 2015

Osvrt na krizmanički tečaj u Ivancu, 20 - 22. 2. 2015.

Protekli vikend održan je u Ivancu, u župi sv. Marije Magdalene, od osnutka Biskupije, jubilarni - 50. Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo. Tečaj su vodili ravnatelj, vlč. Stjepan Najman, uz mlade suradnike - laike. Upravo je prvi Tečaj bio održan u Ivancu i to onda kada je tamo bio župnik vlč. Stjepan Najman. Budući da je u Ivancu veći broj pripravnika za krizmu, druga skupina kandidata imat će Tečaj sljedeći tjedan, a ravnatelj će biti vlč. Petar Mlakar, župni vikar.

Više...

Osvrt na krizmanički tečaj u Lugu Samoborskom, 20. - 22. 2. 2015.

Od 20. do 22. 2. 2015. u župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, po prvi put od kad je župe održao se krizmanički Tečaj radosnoga kršćanstva. Na tečaju je sudjelovalo 64 krizmanika, a rektorica Anita Bekavac okupila je čak 14 suradnika: Katarinu Markić, Mateja Markića, Roberta Pasarića, Mislava Mišerića, Hrvoja Brčića, Filipa Domagoja Sesaar, Antu Mikulića, Anđelu Vrdoljak, Marka i Barbaru Bambir, kojima su pomagali župni animatori, njihovi domaćini: Petra Radovanić, Suzana Marinić, Marko Otmačić i Dario Otmačić koji je ujedno bio i inicijator ovoga izuzetno plodonosnoga i važnoga događaja za župu.

Više...

Osvrt na Ultreju „Ljubav križa“

Na čistu srijedu, 18.02.2015. u pastoralnom centru u župi BDMŽ Špansko održana je duhovna obnova na kojoj je bilo prisutno 70-ak župljana Španskog i susjednih župa.
Tema „Ljubav križa“ je bila puni pogodak za početak korizme jer nam je kroz tu temu naša suradnica Ljiljana Krišto na svom primjeru i primjeru svojih bližnjih svjedočila kako svakodnevno nositi križ s Isusom. U početku je Bogu postavljala pitanja „Bože zašto mi se to događa ?“ I danas Bogu postavlja pitanja, ali sada ga pita „za- što“ tj. Bože što mi želiš time reći, koje mi blagoslove šalješ po ovome križu?

Više...

2. meditacija »Oče naš«

Dragi prijatelji,

nastavljamo s meditacijama o molitvi Oče naš. I u ovaj put nam se u samom uvodu obraća naš vrijedni vlč. Andrija i uvodi nas u samu meditaciju. Kad naiđu oluje života, neka u našim srcima plodno tlo nađu riječi patera Zvjezdana Linića: "I dok moliš svoj Očenaš, usudi se povjerovati da nismo igračke u rukama sudbine, nego djeca na krilu Oca koji sve zna i koji sve vidi. Osjeti pritom sigurnost i mir, jer onaj koji te najviše ljubi zna sve što se s tobom događa i ne može te prestati ljubiti. To je naš Otac na nebesima, iznad nas, a u isto vrijeme s nama i u nama."
Ušli smo i u vrijeme Korizme, pa neka nam svima bude blagoslovljen i plodonosan hod kroz ovo milosno vrijeme :), prilog preuzmite ovdje.

Pozdrav u bojama:),
Kursiljo Hrvatska

Više...

Duhovna obnova "Ako tražiš Ljubav"

Od 13.- 15.2.2015. u pastoralnom centru Baške Oštarije kod Gospića održana je duhovna obnova u organizaciji Zajednice mladih Kursiljo koju je vodio vlč. Marinko Miličević. Po dolasku nas je dočekalo zvjezdano nebo i svjetlucavi bijeli pokrivač. Dokaz da je On stvorio i romantiku :) Već nas je tu osvojio :) Preduvjet za Ljubav, kako smo saznali u prvoj temi, je (u)poznavanje drugog i time je bila obojena cijela duhovna obnova. Upoznavali smo Njega, sebe i jedni druge kroz predavanja, razgovore i šetnje (uglavnom do lampe kod koje su stražarila dva psa :), hrabriji su i planinarili, ... u osobnoj molitvi, kroz razmatranje svetog Pisma i klanjanje.

Više...

Ultreja za mjesec veljaču, 18. 2. 2015., Špansko

Dragi prijatelji!


U srijedu, 18. veljače 2015. godine, u 18:30 sati (nakon večernje svete mise koja je u 18 sati) u velikoj dvorani Pastoralnoga centra župe BDM Žalosne u Španskom bit će duhovna obnova za mjesec veljaču.

Tema: »LJUBAV KRIŽA«

Predavač: prof. LJILJANA KRIŠTO

Više...

LITURGIJSKA U ŠPANSKOM

Šesta nedjelja kroz godinu
U tri nedjeljna čitanja susrećemo se sa tri načina kako pristupiti zakonu.
Isus nadilazi zakon. Za njega je čovjek iznad zakona.
Za Pavla je ugađanje drugome naročito slabijemu iznad svakog zakona.
Levitski zakon je zakon o borbi protiv zarazne bolesti i u službi opstanka zajednice.

Više...

Meditacija

„A onima koji ga PRIMIŠE podade MOĆ da POSTANU djeca BOŽJA.“ Iv (1,12)

Da li uistinu živim kao dijete Božje? Imam li Moć koju mi je Otac po Isusu darovao? „Od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost“ (Iv 1, 16)
Od punine njegove ... a u meni ponekad praznina...
Uvjet za puninu jest da te PRIMIM. Ja te Gospodine stalno iznova primam. Gdje je ponekad u meni Moć djeteta Božjeg?... I što je potrebno da te primim i ...zadržim? Ti si uvijek ponuda ... ja svjesno želim biti tvoja.
Ponuda je tu, želja , slobodni pristanak. Ipak, posuda moje duše ponekad prazna ... Očito je problem u posudi moje duše... “Htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro“ kaže sv. Pavao.

Više...

Osvrt na krizmanički tečaj u Svetom Martinu na Muri, 6. – 8. 2. 2015.

Ako poželiš radost, veselje i igru,
dođi u Sveti Martin na Muri i zaboravi svu svoju brigu.
Ako poželiš pjesmu, ljubav i zagrljaj
iskusi ovaj doživljaj!
Ako poželiš iskrenost, otvorenost i zajedništvo,
poslušaj barem jedno svjedočanstvo.
Ako poželiš da te netko sluša, prati i gleda,
dođi, ne daj da te samoća izjeda.
Ako poželiš drukčije molitve, mise i klanjanjâ,
ostavi se dosadašnjih brbljanja.

Isus u krizmanicima, suradnicima i svećenicima,
u igri, smijehu i plesu,
promijenit će tvoje srce,
ali neće promijeniti adresu.

Duh Sveti u tebi prisutan je,
dopusti Mu da zagrli te!

Ako na krizmaničkom tečaju još bio nisi
propustio si obilje Božjih milosti.

No za to nikad nije kasno,
čeka te još iskustvo prekrasno.
Pogledaj »kursiljo.com« stranicu
i ukrcaj se već na sljedeću stanicu.

Krizmanički tečajevi svaki su tjedan,
nemoj ostati žedan.

Više...

Osvrt na krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM - Stenjevec, 23. - 25. 1. 2015.

Od 23. do 25. siječnja 2015. održan je drugi u nizu krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM - Stenjevec uz veliku pomoć župnika Vjekoslava Meštrića i kapelana vlč. Nikole Platužića. Ovoga puta vlč. Nikola uskočio je s temama koje inače drži vlč. Andrija. Sudjelovalo je preko 50 krizmanika na koje se odazvalo desetak animatora, uz nekolicinu domaćih bez kojih ne bi sve teklo tako glatko. Vrlo zanimljivo i interesantno uz obilje osmijeha, susreta, priča, svjedočanstava, razgovora u skupinama koja su prožela sva tri dana i približila živoga Krista mladim krizmanicima te nešto starijim animatorima. :)

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Login