Menu

Kursiljo - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013

Humor na tečajevima :)

Redovito se na našim druženjima, posebno trodnevnim tečajevima pojave vesele zgode i nezgode kojima se smijemo nekoliko dana, a onda ih naprosto – zaboravimo. A šteta ih je zaboraviti, jer one su sastavni dio cjelokupnog doživljaja Kursilja. To je osnovni razlog zbog kojeg bih želio da neki od njih ostanu ne samo zabilježeni, već i prepričani drugim suradnicima i bivšim polaznicima. Možda i njih razvesele. Zato ovdje sada donosim dvije anegdote koje sam zabilježio nedavno. Anegdote su stvarne, ali u njima ne navodim prava imena sudionika i mjesto gdje su se dogodile, da se netko eventualno ne osjeti pogođenim.
Želio bih da se i drugi suradnici jave i podijele s nama koju od svojih anegdota s nekog našeg druženja. 

Više...

Novosti Kursilja Zadarske biskupije (prosinac 2013.)

U Zadarskoj biskupiji kursiljisti svih dobnih skupina nastavljaju sa svojim uobičajenim tjednim i mjesečnim susretima. Od ovih mjesečnih, koji okupljaju najveći broj i koji su uvijek događaj u župi, izdvajamo Ultreye koje su održane u listopadu i studenom. Tema one listopadske odnosila se na molitvu i naš rast kroz molitvu. Susret je vodio župnik s Plovanije, don Šime Perić, a sastali su se uglavnom kursiljisti tog dijela grada, ukupno nas tridesetak. Nagovor se odnosio na krivo i pravo poimanje molitve. Duhovni dio završio je časoslovom, a onaj neformalni čašćenjem i druženjem kursiljista. Ultreja održana u studenom bila je u znaku obitelji. Don Šime nam je opet držao nagovor i približio temu obitelji kroz Crkvu. Susret je kao po običaju priveden kraju druženjem i razmjenom iskustava članova različitih prijateljskih kursiljo zajednica.

Više...

Osvrt na Mali tečaj za krizmanike u župi sv. Nikole, Varaždin, studeni 2013.

Vikendu od 22.-24.11. ni tmurno nebo nije moglo umanjiti sjaj veselih boja naših krizmanika u župi sv. Nikole u Varaždinu. I tim suradnika odlikovao se šarenilom tema koje su nam oslikale kako je Bog živ i djelatan od BiH i Garešnice preko Zagreba do Ludbrega, Varaždina i okolnih mjesta. Njemu ništa nije nemoguće svjedočili su suradnici (Andrea O., Anđela M., Matea M., Dario M., Ivana H., Anika S., Nikolina T.,  Miroslav A. Barca, Nikola K., Marija C. i ja :) ).
Okupljeni oko stola Gospodnjeg, kao stado malo, slušali smo teme našeg župnika vlč. Najmana koji nam je približio mnoge istine vjere. Približio nam je i našu hrvatsku kulturu kroz gotovo autentičnu igru alke :).  Jedan od krizmanika pogodio je u sridu, a usudimo se veseliti da je i ovaj tečaj gađao u sridu – što se najbolje da uočiti iz dojmova... Evo nekih od njih:

Više...

Osvrt na Mali tečaj u Hercegovini, u župi Sutina, studeni 2013.

Naš mali tečaj u Posušju je nakon 8 mjeseci „pauze“, ponovno započeo sa redovitim sastancima ponedjeljkom, u krugu župne Crkve. Bogu hvala na uslišanim molitvama. U našoj „učionici života“ dočekao nas je naš novi župnik, fra Mladen Vukšić, koji je od novog početka s nama. Svaki put uz apostolski sat i molitvu naš župnik drži predavanje (teme: vjera, vjerovanje), i kasnije se  kroz razgovor župnika upoznaje sa radom našeg malog Tečaja, što u našoj župi, što u okolnim župama, a i u Hrvatskoj.

Više...

Izvješće sa tribine društvene formacije laika, Zagreb 21. studenog 2013.

„Posve je neupitno da postoji potreba društvenog angažmana vjernika, te nije dovoljno samo poznavati društvena socijalna načela, nego treba tražiti načine njihova ostvarenja te prihvatiti odgovornost jednih za druge, za zajedničko dobro“ – poruka je tribine "Jedinstvo u različitosti" koja je na temu "Angažman vjernika u društvu" održana u četvrtak, 21. studenoga u dvorani Vijenac na zagrebačkom Kaptolu.
Bila je to prva u ovogodišnjem ciklusu tribina koji nosi naziv "Vjernik u društvu", a organizira ih Nadbiskupijski pastoralni institut (NPI) zajedno sa crkvenim pokretima, udrugama i zajednicama.
O angažmanu vjernika u društvu s teološkog stajališta govorila je dr. Dubravka Petrović-Štefanac, znanstvena suradnica Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, dok je o vlastitom iskustvu društvenoga angažmana progovorio predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije i predsjednik udruge Vigilare, dr. Vice John Batarelo.

Više...

Osvrt sa susreta na Šalati u studenom, svjedočanstvo misionara fra Mire Babića

Mladi franjevac fra Miro Babić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, gvardijan je samostana u kenijskoj pokrajini Subuki i voditelj sirotišta „Mali dom“. Mali dom je utočište za ostavljenu i djecu s hendikepom. Fra Miro je već je gotovo devet godina misionar, a prije Kenije, gdje je već gotovo sedam godina, dvije je godine proveo u Ugandi. U svojoj župi sv. Franje Lower Subukia brine o petnaest tisuća ljudi od kojih su polovica katolici, a fra Miro brine o svima, jer kako kaže, 'čovjek je čovjek'.  
    Fra Miro je nedavno navratio u Hrvatsku, a dan prije povratka u Keniju odlučio je svjedočiti na susretu na Šalati. Zahvalni smo fra Miri što je u svom popunjenom kalendaru pronašao vremena svjedočiti nam dobrotu i ljubav za Krista u najmanjima i najpotrebnijima. Dvorana na Šalati bila je prepuna mladih srca željnih čuti o Ljubavi i konkretnom djelovanju.

Više...

Osvrt na Mali tečaj u župi sv. Nikole, Varaždin, listopad 2013.

U župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu, od četvrtka 24. do nedjelje 27. listopada, održana je duhovna obnova Mali tečaj kršćanstva - Kursiljo. Vodio ga je župnik vlč. Stjepan Najman, duhovnik i ravnatelj Kursilja za Varaždinsku biskupiju uz suradnike laike. Kursilju za odrasle odazvalo se 30-tak sudionika ne samo iz Župe sv. Nikole biskupa, već s područja cijeloga grada Varaždina (i okolice).
Mnogim sudionicima ovo je bio prvi kontakt s Malim tečajem kršćanstva.  Uz nagovore koje je držao vlč. Najman i koji su uobičajeni za jednu duhovnu obnovu (da nagovore drži svećenik) , specifičnost Kursilja je i svjedočanstvo suradnika laika. Tijekom četiri dana stvorena je simbioza teološkoga poučavanja i produbljivanja istina katoličke vjere sa svakodnevnim življenjem iste te vjere u obiteljima, zajednicama suradnika laika koji su hrabro svjedočili o Božjem djelovanju u svojem životu.  Teme o kojima su suradnici laici svjedočili nadovezivale su se svojim sadržajima na teološke nagovore.

Više...

Osvrt na Mali Tečaj u Belišću, listopad 2013.

„Krist jednom stade na žalu, tražeć ljude...“
U  zadnjem vikendu  listopada,  od 24. do 27.,  u našoj župi  Svetog Josipa Radnika u Belišću održan je Mali tečaj,  treći po redu od 2010.g.  Tečaj je vodio  vlč. Andrija Vrane sa suradnicima. Rektor i suuorganizator bio je Šimo Šarčević,  zajedno sa  Nadom Šarčević iz Belišća, a suradnici Gabriel i Mirjana Špehar  iz Zagreba,  Mira Ivković iz Josipovca i Marija Lončar iz Osijeka, te Antoaneta Sudarić. Na tečaju je bilo prisutno ukupno 38 polaznika, od toga je bilo 16 polaznika  koji su se prvi puta došli  upoznati  sa svojom vjerom na nešto drugačiji način.

Više...

Održana nadbiskupijska Ultreya u Taboru, listopad 2013.

Mali je tečaj kršćanstva – Kursiljo u Hrvatskoj ove  godine, 8. listopada, u Taboru u Samoboru, održao cjelodnevnu Ultreyu na razini cijele Zagrebačke nadbiskupije. Na cjelodnevnom se druženju okupilo gotovo 150 bivših polaznika Kursilja. Posebno nas je razveselio priličan broj gostiju iz Varaždinske, Bjelovarske i Mostarske biskupije.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Login