Menu

Kursiljo - Sadržaj izdvojen po datumu: Svibanj 2015

Osvrt s ultreje "Hvala Ti Gospodine!" (Špansko 19.5.2015)

Gost svibanjske Ultreje bio je dr .Josip Kovač, anesteziolog.
Naše zajedništvo započelo je svetom misom na kojoj je bio najveći broj sudionika, zajedno s našim dragim gostom. Nije ni čudno što Josipovo svjedočanstvo nosi naziv " Hvala ti Gospodine!"
Kako smo u ovo Vazmeno vrijeme, nadomak Duhova, svaki dan čitali ulomke iz Djela apostolskih, u meni stalna pitanja: Nije li ista sila Duha Svetoga koja je preko apostola ozdravljala,uskrišavala, izgonila zle duhove,obraćala stotine duša pri jednom nagovoru, činila mnoga čudesa...u meni, u tebi? Gdje se izgubila vatra Duha Svetoga, koja je u svoj punini sišla na nas pri sakramentu svete Potvrde?

Više...

Osvrt na duhovnu obnovu za štićenike popravnog doma, 17.5.2015 Ivanec

U nedjelju popodne, 17. svibnja 2015., u prostorima Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu održana je duhovna obnova prema metodama Kursilja za četiri štićenika odgojnog doma. Zahvaljujući angažmanu kapelana, vlč. Petra Mlakara, i psihologice doma, Melite Čusek, ostvarena je suradnja s animatorima Kursilja koji su odvojili svoje vrijeme i ljubav za ove prekrasne dečke. Duhovnu obnovu započeli smo molitvom i pjesmom i već se tu, odmah na početku, mogla osjetiti ona nezemaljska radost i bezuvjetna prihvaćenost. Josip Deglin svjedočio je o Božjoj providnosti u svom životu, a Ksenija Petkoviček progovorila je na temelju vlastitog životnog iskustva o tome kako oprostiti svojim roditeljima i onima koji nas povrijede. Posebno je dinamična bila tema „Trojstvo i sakramenti“, koju nam je približio vlč. Petar.

Više...

7. meditacija »Oče naš«

Dragi prijatelji :)

Ponovo nas je Gospodin obogatio preko vlč. Andrije. Evo što nam između ostalog poručuje u ovoj meditaciji: " U Isusovom odnosu prema Bogu i čovjeku teško da postoje financije, krediti, dugovanja, kamate… Ili možda mislimo da postoje? Ne trgujemo li katkad s Bogom? A s ljudima? Koja je naša cijena? Koliko nam vrijede drugi? A Bog? U kojoj valuti vršimo obračun? Razmatrajmo na što je Isus mislio dok je sam molio i učio svoje učenike moliti ovaj zaziv: I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim."
Obzirom da za čestitke nikad nije ni prerano ni prekasno - Crkvo, sretan ti rođendan ;) :)

Prilog (meditaciju) preuzmite OVDJE!

Više...

Godišnja obnova kursiljista u Varaždinu, svibanj 2015

U subotu 16. svibnja 2015. godine u Svećeničkom domu u Varaždinu održana je godišnja obnova ili Ultreja Malog tečaja kršćanstva – Kursilja. Sama riječ Ultreja znači "Idi dalje" kao stari pozdrav hodočasnika u Santiago de Compostela, kojom su se hrabrili da idu dalje prema cilju, kako je istakao i sv. Otac Franjo na nedavnom susretu s kursiljistima u sklopu 3. europske ultreje 30. 4 - 01. 05. 2015. Opisao ju je kao „… istinski susret i okupljanje prijatelja, bratski susret molitve, slavlja, i izmjena iskustava o kršćanskom životu“, što pokazuje koliko naš Sv. Otac poznaje i ulazi u srž ne samo ultreje već i cijelog pokreta Malog tečaja kršćanstva.

Više...

Ultreja za mjesec svibanj, 19.5.2015. Špansko

Dragi prijatelji!

U utorak, 19 svibnja, u 19 sati i i 30 minuta (nakon večernje svete Mise) u podrumskim prostorijama župe BDM Žalosne u Španskom....MJESEČNA DUHOVNA OBNOVA, ULTREJA

Svjedočiti će.... dr.JOSIP KOVAČ, anesteziolog
Svjedočanstvo nosi naziv....HVALA TI GOSPODINE!

Više...

Govor pape Franje kursiljistima u Rimu 30. travnja 2015

Draga braćo i sestre, dobra večer!

Prije svega, moram se ispričati jer je ovaj susret bio najavljen za sutra i mislim da ste morali napraviti mnoge promjene, a također ste imali poteškoća s prijevozom. Molim da mi oprostite.
Nastala je zbrka. Znate Papa je nepogrešiv kada objavljuje dogmatske sadržaje ex catedra, ali to se rijetko događa ... Ali i Papa ima pogreške i nepogrešivost nema nikakve veze sa njegovim pogreškama! A ovaj papa nije jako sređen i nediscipliniran je. I zato je došlo do ove zbrke. Zato, molim vas da oprostite. Hvala!

Više...

Zahvalno hodočašće kursiljista iz Hrvatske i BiH na Europsku Ultreju te susret s papom Franjom I.

Na put smo krenuli 29.04.2015. (srijeda) u večernjim satima, autobusom udruge Job. Uz njihove izvrsne vozače, te Marijetu koja nas je rado obasipala mnogim informacijama i ulijevala nam nova znanja, put je protekao u radosnom ozračju i bez ikakvih poteškoća. Smještaj u samostanu Betania Maria bio je izvan svih mojim očekivanja. U samostan smo došli u četvrtak prije podne, kratko se odmorili i okrijepili od puta, i već je trebalo krenuti prema Vatikanu na susret s kursiljistima iz ostalih zemalja Europe i na susret s Papom. Unatoč iscrpljujuće dugačkom čekanju u redovima, te već povelikom umoru, radost i dobro raspoloženje nije nas napuštalo.

Više...

OSVRT NA KRIZMANIČKI TEČAJ U BJELOVARU, 24 - 26.04.2015.

U župi Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru održan je i drugi krizmanički tečaj za 58-ero krizmanika od 24. do 26.4.2015. Ekipa animatora i ovaj put se spremno odazvala svjedočiti svoju vjeru krizmaničkim kandidatima. Uz animatore Filipa Sesara, Nikolinu Stojanović, Senku Bilić, Mirka Miloložu, Anitu Bambir, Luku Kapitanića, Sandra Jukovića te monsinjora Stjepana Ptičeka, krizmanici su mogli čuti kako je Bog dodirnuo svakoga ponaosob i tako ga učinio oruđem svoje Ljubavi.

Više...

6. meditacija »Oče naš«

Hvaljen Isus i Marija :)

Što mislimo kod zaziva "Kruh naš svagdanji daj nam danas"?
Razmišljamo li uopće o ovim riječima i što sve stavljamo u svoj kruh svagdanji? Neka nam u ovom promišljanju budu od koristi smjernice našeg vlč. Andrije, a misli fra Zvjezdana budu poticaj
na dublje promišljanje o "zadaćama" koje ovaj zaziv nosi sa sobom.

"I dok danas budeš izricao svoj Očenaš, misli na sve one koje ti omogućuju da svakog dana nahraniš svoje tijelo. Moli i za one koji su ti darovani da obogate tvoj život i bez kojih više svoj život ne bi
mogao zamisliti. Ali na osobit način moli da i ti budeš kao kruh koji se daje, da i ti mogneš biti nekome dar neba, svagdanja hrana koja grije srce i dušu. Moli da Bog i po tebi i preko tebe nahrani one koji su gladni riječi, gladni srca."

Prilog preuzmite ovdje!

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Login